Sobre nosaltres

El nostre grup de recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica (PO&B) és un grup d’investigació de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, acreditat per la Generalitat de Catalunya com a grup de recerca consolidat i amb seu a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC). El grup té obertes diferents línies d’investigació estables centrades en càncer de mama, limfomes i en anàlisi d’imatges digitals i modelització matemàtica. El nostre equip treballa amb l’objectiu estratègic de millorar l’administració dels tractaments actuals en càncer i detectar noves dianes terapèutiques en càncer de mama i en limfomes per poder disminuir el risc de recaiguda i millorar la supervivència dels pacients. Les línies principals de recerca de l’equip investigador estan focalitzades en:

  • L’avaluació de patrons de marcadores cel·lulars oncològics i del microambient tumoral en síndromes limfoproliferatives i càncer de mama, i les implicacions pronòstiques en la supervivència i recaiguda dels pacients.
  • La morfometria i la informàtica aplicada: desenvolupament de patrons d’anàlisi d’imatges digitals assistida per ordinador per avaluar quantitativament de manera automatitzada marcadors específics de subpoblacions cel·lulars tumorals i no tumorals (microambient tumoral).
  • La recerca translacional en malalties hematològiques: avaluació de protocols diagnòstics i de tractaments.

Els membres del grup treballen a l’HTVC com a patòlegs, oncòlegs, hematòlegs, biòlegs i especialistes en informàtica. El grup ha liderat diferents projectes de recerca a nivell nacional o europeu en els darrers 15 anys o n’ha estat col·laborador. L’equip també ha col·laborat amb els centres ICO, CNIO i MD Anderson de Madrid, el grup VISILAB de la Universitat de Castella-La Manxa i el GOTEL (Espanya) en el desenvolupament de projectes per al diagnòstic, classificació i tractament del càncer i ha format part d’una de les línies del Programa RETICC. Els col·laboradors internacionals de l’equip són investigadors de la Universitat de Caen (França) i de l’Institut Nałecz Institute of Biocybernetics and Biomedical Engineering (Polònia). El grup de recerca està reconegut com un grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catalunya.

El nostre equip

Dr. Carlos López

Coordinador de recerca territorial de l'ICS a les Terres de l'Ebre

El Dr. López és llicenciat en Biologia i doctor per la Universitat Rovira i Virgili. És el coordinador de recerca territorial de l’Institut Català de la Salut a les Terres de l’Ebre.

Dra. Marylène Lejeune

Coordinadora del grup de PO&B de l'HTVC

La Dra. Lejeune és llicenciada en Biologia Mèdica i doctora per la Universitat Lliure de Brussel·les. És la coordinadora del grup de PO&B de l’HTVC des del seu inici.

Dr. Ramon Bosch

Cap de servei d'Anatomia Patològica de l'HTVC

El Dr. Bosch és llicenciat en medicina i especialista en anatomia patològica. Actualment és el cap del Servei d’Anatomia Patològica de l’HTVC. És membre actiu del grup de recerca des del seu inici.

Dr. Tomás Álvaro

Patòleg de l'HTVC

El Dr. Álvaro és llicenciat en medicina, especialista en anatomia patològica i doctor per la Universitat de Granada. Actualment és patòleg del Servei d’Anatomia Patològica de l’HTVC. És membre actiu del grup de recerca des del seu inici.

Dra. Teresa Salvadó

Citotècnica a l'HTVC

La Dra. Salvadó és llicenciada en Biologia, doctora per la Universitat Autònoma de Barcelona, professora de la Universitat Rovira i Virgili i especialista en estadística. És citotècnica a temps complet a l’HTVC i membre actiu del grup de recerca des del seu inici.

Dra. Montserrat Llobera

Coordinadora del servei d'oncologia de l'HTVC

La Dra. Llobera és llicenciada en medicina, especialista en oncologia i doctora per la Universitat Rovira i Virgili. Actualment és coordinadora del servei d’oncologia de l’HTVC i és membre actiu del grup de recerca des del seu inici.

Dra. Marta Rodríguez

Cap de servei d'hematologia de l'HTVC

La Dra. Rodríguez és llicenciada en medicina i especialista en hematologia. Actualment és la cap del servei d’Hematologia de l’HTVC i membre del grup de recerca des del seu inici.

Dr. Xavier Ortín

Hematòleg de l'HTVC

El Dr. Ortín és llicenciat en medicina, especialista en hematologia i doctor per la Universitat Rovira i Virgili. Es hematòleg a temps complet a l’HTVC i membre del grup de recerca des del seu inici.

Dr. Llorenç Font

Hematòleg de l'HTVC

El Dr. Font és llicenciat en medicina, especialista en hematologia i doctor per la universitat Autònoma de Barcelona. És membre del grup de recerca des del seu inici.

Sr. Jordi Baucells

Director de Sistemes d'Informació i Comunicació de la Gerència Territorial de Terres de l'Ebre

El Sr. Baucells és actualment director de Sistemes d’Informació i Comunicació a la Gerència Territorial de les Terres de l’Ebre i membre  del grup de recerca des del seu inici.

Els nostres tècnics

L’equip de tècnics especialistes en anatomia patològica ens ajuden en tot l’apartat tècnic perquè la nostra recerca pugui tirar endavant, gràcies al seu excel·lent treball.

Les nostres prioritats

null

Resposta immune

Estudiar els patrons de resposta immune que presenten els ganglis limfàtics axil·lars amb metàstasi i sense metàstasi dels pacients amb càncer de mama.

null

Metàstasis a distància

Estudiar la implicació que pot tenir la resposta immune en els ganglis limfàtics en l'aparició de metàstasi a distància i la supervivència de les pacients.

null

Anàlisi d'imatge digital

Aconseguir una eina informàtica que ens permeti processar i analitzar els marcadors tumorals i de resposta immune en mostres de càncer de mama.

Marca la diferència... Dona!

Ajuda'ns a fer créixer el projecte Emma

150

Professionals implicats

+10

Empreses col·laboren amb nosaltres

+20

Voluntaris

Dona suport

a la recerca en càncer de mama

Contribueix en primera persona a la recaptació de fons per potenciar la investigació en càncer de mama a les Terres de l’Ebre.

Vull donar